2013. március 31., vasárnap

Olajozott mechanika

Kiwiknek és magyaroknak egy kis ízelítő abból, hogy Rendőrállamban hogy működnek a pénzügyi szolgáltatások, meg úgy en-bloc a végrehajtás intézménye...

Van ugye egy autóm, amit biztosítani kellett. Ha mondjuk nincs rajta biztosítás, és rajtakapnak, hogy úgy merészeled vezetni, akkor bíróság, tárgyalás, ügyvéd, 5000 fontig terjedő pénzbírság, police-record. Tulajdonképpen a végén örülhetsz, hogy nem temetnek el élve, miután hivatalosan vazelin nélkül seggbe baszattak egy 120 kilós bokszos négerrel.

Megkötöttem hát a biztit. Rendkívül egyszerű: felmész egy consumer-sitera, ahol beírod az adataidat, meg az autóét. Erre az egy gombnyomásra sorrendben kiköpi az oda regisztrált biztosítók által kínált ajánlatokat. Kiválasztod a legolcsóbbat, mire emailen automatikusan megkapod a generált ajánlatot. Utána felmész a biztosító homepage-ére (rányomsz az emailben levő linkre...), ahol az ajánlat referenciaszámával a bankszámlád adatainak megadása után gombnyomásra megkötődik a biztosítás.

Mivel te itt friss bevándorlóként gyakorlatilag egy múlttal nem rendelkező kis pondró vagy, ezért ez nem lesz olcsó (sovány vigasz, hogy a benszülötteknek sem sokkal barátibb az ár...). A quoting-site egyébként felajánl egy-összegű, és havi részletekben bonyolított fizetési opciót is. Az a durva, hogy nekem a kettő ugyanannyi volt, tehát kiválasztottam a részletfizetést!

Amit nem látsz, az az, hogy itt belép a képbe még néhány tucat ingyenélő, semmire kellő öltönyös (az én esetemben ők "Close Premium Finance"-nek hívják magukat). Ez egy hitelintézet, akik neked nagyvonalúan kifizetik a biztosítási díjat egy összegben a bíztosítási ügynöknek (akik - mint a biztosítós munkahelyemről tudjuk - egy másik marék nulla hozzáadott értéket termelő, az alapdíjad 10-15 százalékát máris zsebre tevő öltönyös...).

Tehát még fel sem ocsúdtál, és a biztosítóhoz megérkező kb. 290 fontnyi lecsupaszított díjad helyett máris van egy 413 fontos tartozásod egy olyan intézet felé, akikről azt sem tudtad hogy léteznek - egészen addig, amíg ki nem jön postán a levél, hogy akkor írd alá a szerződést. A feltételek nagyvonalakban fel vannak vázolva egy mellékelt táblázatban. Ebből kiderül, hogy te éppen 52.55%-os THM-re vettél fel egy kölcsönt. Mostantól nem fizetés, késve fizetés, vagy egyéb nem kielégítő magaviseletet esetén késedelmi díj; azon 15%-os kamattal - és ráadásul seggbe basz a 120 kilós néger.

Mire elolvastam a levelet (tény, hogy nem három héttel a megérkezése után kellett volna...), már eltűnt a bankszámlámról az első havi részlet - megfejelve egy 12 fontos "szerződés-alá-nem-írási" késedelmi díjjal. Innentől 15 fontba kerül a szerződés lemondása - AMIT MÉG ALÁ SEM ÍRTAM, BAZMEG!!! Ennek viszont szabályos feltételei vannak, meg procedúrája...

Azt még nem olvastam, hogy milyen kamattal lehet előtörleszteni, de akik 52.55 százalékos THM-re adnak hitelt, azok nálam egy kalap alá kerülnek a húgaikat kurvának eladó cigányokkal - tehát a legrosszabbra számítok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése