2014. április 6., vasárnap

Meteorológia

Közben hazajöttünk Sharm El Sheikhből. Március 10 és 17 között voltunk oda. Hajszál-pontosan akkor érkeztünk, amikor a 33 fokos hőségnek egy kiadós vihar vetett véget. (Zivatar, bazmeg. Igen: a sivatagban...) Az előttünk álló héten pedig a hidegfront következtében 24 fokos csúcs-hőmérsékletre, és élénk szélre kellett számítani.

Ezzel párhuzamosan Londonra melegfront telepedett, és távollétünkben a boldog angolok gondtalanul élvezhették a - tulajdonképpen nyári - 21 Celsiust, meg a szikrázó napsütést. Ez az időjárás egészen addig fenn is maradt, amíg újra betettem a lábamat az Egyesült Királyság területére; másnap reggel mi már az itt megszokott fos, nyirkos ködre ébredtünk. (Haza utazásunk másnapján Sharm El Sheikhben véget ért az enyhe idő, és onnantól kezdve újra guava-érlelő 33 fok honolt.)

Következő hétvégén - bár még mindig elég hűvös volt - lemostam a kocsit, mert az ablak alatti gumikéderen (a régi ismerős) mohát véltem felfedezni. Rá egy hétre most ez van itt: klikk az Index-cikkre. A homok nem csak a kormányfői Jaguárt tüntette ki figyelmével: a vásárlásának egy éves évfordulójára lemosott Lexusom is úgy néz ki, mintha legalább két-három éve gyűjtené a koszt. (Soha többé nem veszek a kezembe vödröt, és autó-mosó szivacsot...)

A nyaralást majd később elmesélem; most az a lényeg, hogy a húsvéti hosszú hétvégén Cornwall-ba megyünk. Ha tehát londoni magyar vagy, és még nem döntötted el, hogy elutazz -e húsvétkor valahova vidékre, akkor most már ne foglalj be szállást sehova! Felesleges pénz-kidobás lenne, hiszen Londont húsvétkor gyönyörű, verőfényes mosolygós napsütés fogja simogatni. Ha mégis mész valahova, akkor viszont az ország délnyugati részét feltétlenül kerüld el, mert ott heves esőzések várhatók. A ciklon centruma Padstow lesz (ott van a szállásunk).

Szerencsétlen cornwall-i parasztokat az ág is húzza... Csórikáim földjéről alig vonult le az ár- meg a belvíz, most meg a friss vetés fog rájuk rohadni. Tán még a rügyező gyümölcsöst is elveri a jég...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése