2018. június 13., szerda

Csukló 2.

Ma volt az első follow-up a kórházban. Friss röntgenképek készültek. Együtt néztük meg őket a fiatal dokival, aki a múltkor arról próbált győzködni, hogy legközelebb se törjek össze egyszerre kettőnél több végtagot...

- Na! Nagyon jól néz ki!
- Igen??? Innen nézve nem úgy látszik...
- Hát ennél alaposabban ugye nem nagyon lehet összetörni egy csuklót... Itt ezt három dimenzióban kell nézni; a függőleges lemezből induló csavarok tartják a darabokat, amik a csuklóhoz közel vannak; ez az átmenő csavar meg itt lent a vízszintes mentén rögzíti, mert itt is tört - ráadásul egy csavaró erőhatás mentén: látszik, ezen a hosszúkás, éles darabon. Ezért is kellett a lemezhez még egy toldalékot is rakni, mert alapesetben csak ezt a rövid részét rakjuk be, de ez a törés már magasan az alkaron van. A másik csontot (a singcsont) meg egyébként nem is szoktuk rögzíteni, de itt most arra is kellett egy lemez, mert... (ezt a részt már nem értettem. Aztán van még a harmadik lemez, ami a középső ujj darabjait tartja, mert...) ...Itt az ujjperc ugyanúgy csavarodva, több darabra tört, mint az orsócsont, látja?

Hát én azt láttam, hogy könyöktől lefelé nagyjából kétszer annyi fém van most a karomban, mint csont, és teljesen random módon állnak ki belőle a csavarok, meg szögek(?). Első ránézésre úgy néz ki az egész, mintha egy apám garázsában talált lécbe találomra belevertem volna egy marék 50-es meg 100-as szöget.

Lesznek majd képek is, csak meg kell várni, hogy az NHS malmai megőröljék őket, és felíródjanak egy CD-re...

4 megjegyzés:

 1. Látod milyen csodás a mérnöki tudomány?Megfelelő tágulási együtthatóval rendelkező rozsdamentes anyagból tartókonzolt gyártanak egy olyan sérülés kezelésére ami egy másik mérnöki remekmű (=motor) nélkül lehet, hogy létre sem jön! :-)

  Összeérnek a tudományok... Látod a Microsoft is mennyi megoldást kínál a saját maguk által generált problémára...

  https://www.sideshowtoy.com/collectibles/product-archive/?sku=8307

  VálaszTörlés
 2. Koszonjuk a sok erdekes olvasnivalot. Teljes felepulest kivanunk !
  Egy par nagyi Kanadabol

  VálaszTörlés
 3. Kedves Jozsef, Jogositvanyat es motoros jovojet a 3-as ablaknal tessek leadni. A helyettesito hobby tartozekait a 4 ablaknal veheti fol. Ajanlom figyelmebe az uj compozit MZ-t,az 1:40 nem az uzemanyag keveresi szama, hanem a makett meret aranyai :) imi

  VálaszTörlés