2012. december 7., péntek

Gonosz telefon

Ha létezik egy még nagyob rakás szar a 21. századi informatika frissen zöldellő mezején, mint az Alma, akkor az az Android. Naivan azt gondoltam, hogy pár év fejlesztés elég egy olyan operációs rendszer előállításához, ami egy telefonra telepítve ellátja legalább a "telefonálás"-témakör funkcióit. Hát tévedtem.

Vettem még otthon egy alig használt ZTE Blade smartphone-t, mert egy újabb kivándorláshoz azért praktikus, ha például az ember egy idegen városban rögtön tudja, hogy hol van. Ez a modell volt másfél-két éve a sláger a piacon, mert nyomott árához képest egészen hasonló fícsörökkel volt felruházva, mint egy felső kategóriás telefon - amire nem vagyok hajlandó kiadni a pénzt, mert a különbözetből rengeteget lehet inni. Sajnos (vagy szerencsére?) nem a gyári Android-verzió volt a cuccon, hanem egy nem hivatalos "CyanogenMod 9 KonstaGang" ún. "főzött ROM". Már az gyanús kellett volna legyen, hogy ilyen idióta elnevezéseket használnak ebben a technológiai szegmensben, de ennek ellenére megvettem, mert hát az ember ne hugyozzon szembe az új idők szeleivel...

Otthon még nem nagyon tudtam kipróbálni, mert a magyar, Blue Mobile-os SIM kártyámmal egyszerűen nem működött. Mivel az angol SIM-et beletéve viszont azt az illúziót keltette, hogy igen, ezért elaltatta bennem a gyanút. Itt most néhány nap használat alatt a legváltozatosabb hibajelenségeket produkálta. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egyik reggel még a bootolásba belefagyott. (A képernyőn időtlen időkig terpeszkedő kis zöld robot igen esztétikus és "techy" látványt nyújt, de vajmi kevés hasznát veszi az ember, amikor éppen egy telefonos interjút akar lebonyolítani.)

Az akksi ki-és-berakása után másodszorra ugyan már remekül bebootolt, viszont utána egy üzenetrögzítőre irányított hívásomat nem tudtam letenni, mert a kis köcsög screen-je átment standby-ba, és semmiféle nyomkodással, vagy simogatással nem lehetett kicsalni belőle. Megint szétszedtem, hogy be tudjam fejezni a hívást, tehát a hívott fél kapott tőlem egy "fél perces matatás"-tartalmú üzenetet (a harsány kurvaanyázást a kapcsolat bontása utánra tartalékoltam...).

Buddhista szerzeteseket megszégyenítő önuralomról tanúbizonyságot téve nem basztam a falhoz, de már másnap reggel elmentem, és vettem egy új telefont. (Ez is androidos, tehát házhoz megyek a lófaszért, de azért adok neki még egy esélyt...)

5 megjegyzés:

  1. Igazából ezeken a csúcskészülékeken használható még a telefonálás funkció vagy az már extra? Nem mellesleg te vagy az első, akitől az android szidását hallom.
    Ha nem gond, akkor ezt kiteszem twitterre. :)

    VálaszTörlés
  2. Én ismerek mást is, aki nincs tőle elragadtatva. Egyébként az új teló (Sony Xperia) már használhatónak tűnik, annak ellenére, hogy hányok attól is, hogy az Androidot "meg kell tanulni".

    Egy rendes szoftvert ha kezébe vesz az ember, akkor rögtön tudja használni. Mondjuk egy kezemen meg tudom számolni, hogy eddig hány ilyenhez volt szerencsém...

    VálaszTörlés
  3. Ja; tedd ki nyugodtan; én tetszőlegesen széles közönség előtt büszkén lefikázok bármilyen terméket, amit az IT-ipar kiszart magából... :)

    VálaszTörlés
  4. Sajnos a legdrágább csúcskészülékeken is képes az Android laggolni, de még akár lefagyni is. Idegesítő, amikor telefonlista nézegetése közben megakad, majd magától felhív egy számot, akit persze ezer éve nem hívtam és még ezer évig nem is akartam. Nem trollkodok, örülök, hogy újra él a blog. :)

    VálaszTörlés
  5. Nincs ebben semmi trollkodás; üdv! Nem is tudtam, hogy olvasol... :)

    VálaszTörlés