2010. november 28., vasárnap

Apa

A múltkor már meséltem arról, hogy az elmúlt három hétben köpni-való politikussá vedlettem a cégnél. Ki kell javítsam magamat: megtanultam mindazt, ami bennem hiányzott ahhoz, hogy politikus legyek. Még mindig meggyőződésem, hogy a politikát nemes célokra is fel lehet használni: egy eltaposni való féreg eltaposása szerintem pont egy ilyen alkalmazási terület. Ezen dolgozom most.

De ez most nem is fontos; csak azt akarom ezzel mondani, hogy 35 éves fejjel is tanulhat az ember igen rövid idő alatt annyit, amennyit más egy élet alatt nem tud megtanulni. Feltéve, hogy hajlandó rá... Azt még mondjuk mindig nem értem, hogy miért pont én vagyok az, akit folyamatosan annyi inger ér, hogy kénytelen hátradőlés és faszverés helyett az agyát pörgetni... Illetve sejtem: egyszerűen magamnak keresem a bajt. Pont mostanában kezd érni bennem a vadi-új gondolat, hogy van valami nagyon fontos, amit még szeretnék megtanulni...

Múlt héten a Coromandelen voltunk egy baráti társasággal. Egy kis víkendházat béreltünk ki. Fullosan felszerelt kis házikó volt: még néhány társasjáték is volt a szekrényben. Találtam köztük egyet, amire nagyon rákattantam:



Ez egy stratégiai társasjáték. Kb. 20 éve kezdtek ezek megjelenni számítógépen is nagyon egyszerű formában: gyakorlatilag a táblás játék néhány oldalon leírható játékszabály-rendszerét leprogramozták. Ezekből fejlődtek ki a mai stratégiai játékok (Civilization, Sim-City, WOW, stb.) Ezeket én úgy utálom, mint a szart, mert legalább egy napig tart, mire az ember megtanul velük játszani. És nem vagyok hajlandó ilyen faszságra ennyi időt áldozni az életemből. Ismert, és előre egyértelműen leírt szabályok szerint táblán, emberek között járszani ilyet viszont egész más...

De nem ez a lényeg. Ahogy olvasgattam a játékszabályt, odajött hozzám Balázs. Balázs kb. 7 éves (plusz/mínusz kettő).
- Mi ez? - kérdezte.
- Ez egy stratégiai társasjáték. - mondtam kizökkenve az olvasásból.
- Nem hiszem, hogy érti, hogy mi az a stratégia. - így Attila, az apja.
- Hú, tényleg...!

....


Tegnap Lajost vittem el autót vásárolni, mert két hete visszaköltöztek Tasmaniából. Gréti és Brúnó is velünk volt. Megjárattam a kinézett kocsit, hogy lássam: van -e vele valami komoly baj. Nem volt. Lajos bement az eladóval alkudozni, amíg én kint vigyáztam a gyerekekre. Brúnóra rá sem kellett néznem: a gyerekülésbe becsatolva egy cumit a szájába nyomva gyakorlatilag le volt tudva a kiccsávó. Gréti már keményebb diónak bizonyult, mert az autóban minden létező kapcsolót, és gombot megnyomott. Amikor végzett vele, akkor előről kezdte, de előbb fel-alá megmászott minden ülést, és kiálló alkatrészt...

- Játsszuk azt, hogy te vagy Apa, jó?
- Jó.
- Becsatolsz, Apa?
Becsatoltam.
- Most ülj oda előre!
Előre ültem.
- Odamászhatok melléd, Apa?
- Na jó; gyere!
Mellém mászott előre.
- Feladod a szandálom, Apa?
Kiszálltam, és felvettem a földről a szandit. Nagy nehezen ráadtam, de kihúzta belőle a lábát.
- Ott van benne a tapaszom. Az már nem jó. El kell dobni. Így! - és ledobta a ragtapaszt a fűbe.
- Ne dobd el! Azt nem szabad! - mondom én.
- Miért?
Egy pillanatra meghökkentem... Ha azt kérdezte volna, hogy miért nem szabad gondos inicializálás nélkül Java-objektumokat példányosítani, akkor habozás nélkül vágtam volna rá, hogy azért, mert akkor előbb-utóbb NullReferenceException-öket fog dobálni neki a JVM. Ez a kérdés viszont megfogott...

Eszembe jutott Balázs, aztán néhány pillanat múlva sikerült kivágnom magam:
- Azért, mert ha te eldobod, akkor más is eldobja, és akkor mind piszokban fogunk élni. Ugye te sem szeretsz piszokban élni?
- Nem.

Megint büszke voltam magamra... :)

7 megjegyzés:

  1. A Risk nagyon jó, igaz csak ennyit tudok már róla. "Politika":ez egy nagyon érdekes, izglamas dolog ami nekem csak 90% -ban ment gyakorlatilag(elméletből mindenben jó vagyok :D ).Van az a jelenség , hogy sok tehetségtelen lúd akármilyen tehetséges disznót legyőz ha az nincs észnél. A tehetségtelenek minden eszközzel ragaszkodnak ahhoz amilyük van, hiszen tehetségtelenek, és nem biztos más helyen is el tudják (vagy szeretnék) érni azt ahol most tartanak. Ezért összefognak a változást hozó disznóval szemben. A disznónk tele lesz a t?ke az egésszel, és lelép. Amit nyer: az önéletrajzában szerepelni fog, hogy vezető is volt, + az élettapasztalat ami a legfontosabb szerintem. Kitartást ehhez az úthoz.
    Apaság: Qrva jó, ennél jobb és kimerítőbb dolog nincs a világon. Amikor a kisfiad 2,5 évesen segít autót szerelni, a gyertyakulcs helyett hozza a kalapácsot, és kérdezi : vicces? Bocs a hosszú kommentért.

    VálaszTörlés
  2. ...szval ne engedj a libáknak (kicsit érdekesen fogalmaztam egyel fentebb) ...és ez nagyon találó :" Ha azt kérdezte volna, hogy miért nem szabad gondos inicializálás nélkül Java-objektumokat példányosítani..." kitartást Jocó

    VálaszTörlés
  3. Ahol most dolgozom, az az első cég az életemben, ahol többségben, és elég magas pozícióban vannak a disznók. Ezért van az, hogy kibírtam itt több, mint 2 évet.

    A szomorú csak az, hogy az ország törvényei lehetővé teszik, hogy egyetlen gennyes, hatalom-éhes lúd beleszarjon a ventillátorba, és mindenkinek beterítse a pofáját a fossal. És egy Rambo kell ahhoz, hogy kicsavarja a nyakát. Sőt: még ő sem elég, mert addig hátra van kötve a keze, amíg a disznók mind rá nem bólintanak, hogy megteheti.

    Nagyon szeretem ezt az országot, de ezzel a mentalitással sajnos a vesztébe rohan. Pont tegnap futottam össze az ebédszünetben egy alacsony pozícióban levő disznóval. Megtudtam tőle, hogy 2 hete beadta a felmondását...

    Rambo pedig a gyomorfekélyen, meg az agytumoron kívül nem nyer semmit. Legfeljebb a tapasztalatot.

    Én mindig azt hittem, hogy ezt már sokkal jobban tudom a saját Apámnál, de a tőle örökölt gének miatt sajnos még mindig a számba veszem a Rambo-kést, és az arcomra kenem a cipőpasztát...

    VálaszTörlés
  4. Kicsit elharapóztak a metaforák... :)

    VálaszTörlés
  5. Kitartás Jocó, menni fog az. Mond meg a disznóknak, hogy a liba az egy undorító állat, és a bélsara kiégeti a füvet,.....kár lenne azért a szép zöld fűért ott.

    VálaszTörlés
  6. :DDDDD Megmondtam többször is. Utoljára pont tegnap foglaltam shit-ezésből, és fuck-ozásból álló AKKORA keretbe, amilyet a főnököm még nem hallott tőlem. Valamennyit már igen, de ekkorát még nem.

    Közben viszont precízen ügyeltem arra, hogy ultra-cool hangnemben adjam elő, sőt demonstráljam azt is, hogy ÉN mekkora májer vagyok. Nem explicit kimondva, hanem szépen messziről rávezetve, mert úgy hatásosabb.

    És egyre közelebb kerülök a tűzhöz: a főnökömtől pontosan tudom, hogy milyen fázisban áll az ügy, mert már úgy megbízik bennem, hogy mindent visszamond, amit az ő főnökétől megtud. Még olyasmiket is, amiket ő nem ért, de én már halál-pontosan látom belőlük előre a management következő lépését.

    Úgy kalkulálom, hogy még az újév előtt közös megegyezéssel átvágják a liba torkát.

    VálaszTörlés
  7. A manus meg karácsonyi "pulykaként" végzi, legjobb. Az már nincs messze ;)

    VálaszTörlés