2010. június 15., kedd

Autóhirdetés

Vissza megint a jó öreg Aucklandbe... Nem mondtam még, de sokan tudják, hogy pár hete vettem egy kis Toyotát városi autónak. Nagyjából annyit ér, amennyibe került (850 dollár), ami azt jelenti, hogy egy kis karburátor-beállítással, kuplungcserével, üléstámla-javítással, miazmással egész mokány kis autót lehetne faragni belőle. (Bár a múltkor egy izmos esőben kicsit megmakacsolta magát... ledöglött na. De már elmúlt.)

Csakhogy közben van három másik járművem, amin kábé ugyanennyi tennivaló van, és pont most kaptam hányingert az esőben szereléstől, úgyhogy felraktam az "új" verdát a TradeMe-re. Sajnos közben kiment a fejemből, hogy itt hogyan bonyolítják az autó adásvételt... Nem; nem a papírmunkára gondolok.

Én jóhiszeműen arra számítottam, hogy majd telefonon jelentkeznek a potenciális autóvásárlók, akik úgy vesznek autót, ahogy én szoktam. Helyette ez történt:

1. az aukción rákérdezett valaki a kocsi előéletére. (Ez rendben van.)

2. megkérdezte valaki, hogy nem cserélem -e el egy Wii-re.

3. megkérdezte valaki, hogy nem cserélem -e el a BMX-ére.

4. vasárnap telefonon felhívott valaki, hogy megnézhetné -e a kocsit hétfőn. Persze, gyere. Nem jött.

5. ma reggel felhívott egy észak-Delhi akcentussal rendelkező hang, azzal a tipikusan cigányok agyából kipattanó beugratós kérdéssel, hogy: "So what's the rock bottom price, you'd let it go for?". Beszélgettünk még egy kicsit, amíg meg nem kérdezte, hogy levinném -e a kocsit Manukauba, hogy megnézhesse. (Nem.) És ha félúton találkoznánk? (Nem.)

6. SMS: "Hi iz ur starlet rwd i kud b kean" - Nem válaszoltam. (Igazi wannabe-drifter tudná, hogy a Starlet a 3. generációtól első kerék meghajtásos.)

7. kicsit később ugyanaz a csávó: "Hi thea i am enquiring abwt ur toyota starlet i waz wondering if u wud b kean on 700 kash tadae"

8. fél órája jött egy SMS egy másik számról:
- Hi is ur 89 starlet stil for sale?
- Yep - gondoltam válaszolok.
- W0uld u take 700 cash 2mrw?
- No
- Wats the l0west price ul accept? - erre már nem válaszoltam.


Kicsit elfáradtam. Nem hiszem el, hogy itt, ahol mindenki oxigén helyett is TradeMe-t lélegzik, nem tudja (vagy leszarja), hogy hogyan működik egy aukció. Meghirdetem valamennyiért, beállítok egy kicsit magasabb árat, amiért már el is vihető, meg egy kicsit még magasabb harmadikat, amennyiért aukció nélkül lecsapható. Pont. Ha Wii-re, BMX-re, babakelengyére, kiló heroinra, vagy neutronbombára akarom elcserélni, akkor inkább kiviszem az Ecserire, bazmeg!

2 megjegyzés:

  1. Az en kedvenc kerdesem az, hogy miert arulod. Ilyen meg nem volt? :-)

    VálaszTörlés
  2. Eleve nem kellett volna megvennem. Azt hittem, hogy ebben mar az injektoros motor van, ami eros, es keveset fogyaszt, mert az elado azt irta, hogy 1331 ccm. Az pedig mar a 4E-FE jelu motor. Amikor elhozta a csoka Waiheke-rol, akkor derult ki, hogy ez az 1295 kobcis 2E motor, ami meg karburatoros, es gyenge... Nem akartam mar elkuldeni a halal faszara a palit; vegulis en voltam a barom, hogy megnezes nelkul megvettem.

    VálaszTörlés