2011. március 10., csütörtök

Zászlócska

Közismert tény, hogy az átlagos új-zélandi autós önálló döntéshozatalra képtelen, magatehetetlen élőlény, akinek annyi esze sincs, mint egy kijáró malacnak. (Ez egyébként Aucklandben remekül megfigyelhető minden reggel fél nyolc és kilenc között a város tetszőleges körforgalmában.)

Ennek megfelelően védhetőnek tartom azt az álláspontot, miszerint az utat minden iskola előtt tele kell kúrni 30-as táblákkal. Más országban sincs ez másként.

Kevesebb létjogosultságát látom már annak az intézkedésnek, hogy az iskola előtti zebrára kukás-mellényes kissrácokat/kislányokat állítsunk ki, akik STOP-táblás kaput csuknak/nyitnak a forgalom előtt, ha suliba érkező gyerekek akarnak átkelni a zebrán. Én úgy emlékszem, hogy kölyökként nem okozott nehézséget megtanulni azt, hogy az útra lelépés előtt körül kell nézni, különben elbasznak. A kapu-nyitogatás pedig a leghülyébb általános-iskolás gyereket is legfeljebb másfél percre tudja lekötni... A legnagyobb májerek meg úgyis leszarják azt a zebrát, és 100 méterrel odébb mennek át az úton.

A biztosítékot viszont egyértelműen a múltkori jelenet verte ki nálam...

Ugyanaz a zebra, de kapu-nyitogató felelősök nélkül - valószínűleg elkezdődött az első órájuk (vagy a nulladik, hiszen baromságért itt sem kell a szomszédba menni...). A zebra iskola-felőli oldalán egy üres vödör van; a másikon egy másik vödör tele kukásmellény-anyagból készült, kicsi, háromszög-alakú zászlócskákkal.

A gyerek érkezik, felvesz egy zászlócskát, átkel a zebrán, majd a zászlócskát beledobja az üres vödörbe... No comment.




Nem! Mégsem bírom ki: lelki szemeimmel látom a tantestületi ülést, ahol a tornatanár felszólal, hogy van neki a szertárban egy csomó kihasználatlan piros zászlócskája...

Az ész megáll. És csodálkoznak bazmeg, hogy a zászlócskázásra tanított gyerekek felnőve dugót csinálnak a városban, mert nem tudják használni a kibaszott körforgalmat...

6 megjegyzés:

  1. Van olyan altalanos iskola Aucklandben, ahol a gyerekeket csak az osztalyteremnel vehetik fel a szulok, mert egyedul nem mehetnek le a belso uton. Es ez a szabaly a year 6-re is vonatkozik. 10 eves gyerekekrol beszelunk...

    VálaszTörlés
  2. Itthon Magyarhonban ugyanez a helyzet. Mármint körforgalom tekintetében. Két véglet létezik: az eszementen indexelő, és az indexet még hírből sem ismerő... Mondanom nem kell, hogy mindkettő ön és közveszélyes.
    Itthon sem tudják már senkinek megtanítani normálisan a közlekedési normákat. Talán akik oktatják sem ismerik igazából?

    VálaszTörlés
  3. Rita: betegek...

    Gandalf: nem; itt más a helyzet. Itt a körforgalmat gyakorlatilag jobb-kezes kereszteződésnek értelmezik, és mindenki állóra fékez, ha lát a távolban egy autót, aki tőle jobbról akár csak közelít is a körforgalom felé. Ergo nem gyorsítja, hanem lelassítja a forgalmat. Engem meg ne basszon szét az ideg, amikor reflexből lépek a gázra, mert még harmadikként is beférnék, de a paraszt előttem megáll, és akkor én is satuzhatok...

    (Az indexelést/annak hiányát már leszarom, mert az életéhez ragaszkodó motoros úgysem a többiek index-használata alapján közlekedik.)

    VálaszTörlés
  4. Itthon az az eset is előferdül(saját tapasztalat), amikor a baromja már benn a körforgóban megáll(!) és bőszen integet az ő elhaladására várakozónak, hogy menjen csak... Egyik haver így zúzta meg a 12 milliós BMW-je elejét. Az előtte haladó besatuzott a körforgóban, hogy beengedjen egy másikat, haver meg hátulról bele... És természetesen ő volt a hibás, mondván "nem tartotta be a követési távolságot"...
    Ja és a volánállatokat(buszsofőrök) nem is említem, az egy külön kaszt külön értelmi szinttel, ami bizony kiül az arcukra, de őszintén.

    VálaszTörlés
  5. Utólagos engedelmeddel beemeltelek a blogrollomba! I'm sorry...

    VálaszTörlés
  6. Egy aspektusát ennek a mókának azért értékelendőnek tartom.
    Ugyanis: A gyerekekkel meg lett beszélve, hogy mit hogyan kellene csinálni (zászlókivesz, feltart, autós lát téged, átmész, legrövidebb úton, nem gyűjtesz bogarakat, csigákat az úttesten, átérsz, zászló letesz, naugyenemütöttekel, okosvoltál, pozitív megerősítés)
    és a gyerekek ezt a megbeszélt dolgot VÉGREHAJTJÁK, ÚGY, AHOGY EL LETT NEKIK MONDVA!
    A gyerek valószínűleg később sem fog nagyon ronda normaszegő deviáns dolgokat csinálni, mert a neveltetéséből egyfajta szabálykövetés alakul ki.

    Magyarországon egy ilyen helyzetben valószínűleg többen fekete kommandós álcaruhában hosszában laposkúszásban közlekednének a fekete aszfalton a felezővonalon, mert nehogymáááá' nekik elmagyarázza bárki is, hogy hogyan keljenek át az úttesten....

    VálaszTörlés