2010. november 17., szerda

Szolgálunk és Védünk

Tegnap este a mostanában szokásos hazaérés-meghaloklekellfeküdnömegyfélórára-vacsi (munkahelyi stressz...) után úgy döntöttem, hogy bemegyek megnézni Krisztiánék koncertjét. A Yamaha még meleg volt, úgyhogy azzal indultam el (a Ponsonby-n úgyis nehéz parkolni kocsival). Kocogok lefelé a Raleigh Roadon 80-90-nel (az út olyan széles, mint a Duna, hosszan belátható, és ugye ráadásul az irodai események eléggé kihegyezték a reflexeimet is...), mikor utolértem egy kocsit. A Raleigh Road tele van baszva az út közepére épített járdaszigetekkel, mert a záróvonalat nyilván a boyracerek is leszarnák. Én viszont átlátok a szitán, úgyhogy az autóval együtt a járdaszigetet is "megelőztem". (Ilyenkor azért előtte körülnézek, hogy van -e a közelben yard...) A körforgalomnál nem jött semmi, úgyhogy alig vesztve a sebességből húztam még egy fok gázt, hogy lendületből menjek neki az emelkedőnek az Exmouth Roadon (hadd ne kelljen már erőlködnie a 105 Nm-nek...). Felértem az emelkedő tetejére, le a lejtőn, aztán megint fel (mint Pom-Pom), amikor a visszapillantóban megláttam a civil-Holdent a villogókkal a műszerfalon. Nyúlok a fékkarra; nézek az órára: 80. Abban a pillanatban a Hondenből megszólalt a sziréna is...

Óbazmeg, gondoltam: hiába ittam csak két gyengécske sört a virsli-vacsorához: itt már az sem fog segíteni, hogy a youth-limit alatt vagyok... Kiraktam az indexet (mintha ez bármit is számítana...), és félreálltam. Bukó és kesztyű le, miközben gondolatban elbúcsúztam a jogsimtól... Kiszállt egy kopasz, szakadt pólós tag az autóból. Odajön, és mutatja a jelvényét, mint a filmekben.

- Láttam azt az előzést, ott hátrébb a járdasziget mellett...
- M-hmmm... (Végülis biciklivel is beérek az irodába 40 perc alatt... Friss a reggeli levegő, és még le is fogok fogyni.)
- Gondoltam megnézem van -e jogsid.
- Aha. (Még kb. két és fél percig...)
- Nem vagyok közlekedési. Nem adok büntit, csak a jogsidat szeretném látni.
- Oké. - lázasan elkezdtem keresni a jogsit, miközben eljutott az agyamig, hogy mit mondott...
- Komolyan?!?
- Igen. Csak tudni akarom, hogy nem teszel kárt magadban.
(Vad jogsi-keresés minden kibaszott dzseki-zsebben...)
- Tessék!
- Ááá, szóval fullos 6-os kategóriád van! (az a motoros jogsi)
- Igen.
- Mióta?
- Hát úgy 20 éve.
- Ok, köszi! Vigyázz magadra! Csá!

Visszadta a jogsit, beült a Holdenbe, és elhúzott...

6 megjegyzés:

  1. Furcsa, hogy nem megvágni, hanem Rád vigyázni akart, nem!?

    VálaszTörlés
  2. Kicsit off : mennyire lehet a motoros közlekedésre számítani? Gondolok itt erősen esős napokra, mert azok vannak ha jól tudom ;).

    VálaszTörlés
  3. herrbakos: annyira nem lepődtem meg, mert régen is volt már egy hasonló sztorim. Magyarországról nézve az itteni rendőrség egészen megdöbbentő módon viselkedik. (Értsd: ellátja a társadalom által rárótt feladatát)

    Birosz: kb. 3 hete lehet MOTOROZNI. Motorral KÖZLEKEDNI egész évben lehet, mert túl hideg nincs, de durván május végétől októberig csak az igazán megszállottak használnak motort. Én azzal járok munkába, mert egyrészt nincs messze, másrészt jobban utálok parkolóhelyet keresni a kocsinak, vagy busszal járni. Motorral még úgy is gyorsabb, hogy mindig át kell öltöznöm.

    Én meg tudtam szokni az esőben motorozást, de nem mondanám, hogy élvezem...

    VálaszTörlés
  4. Egyszer elkaptak motorral jogsi nélkül,és mivel nem tudtak velem mit kezdeni, jobbat kitalálni...meg kellett mutatnom milyen színű a szelepgumi (mind 2-t).A motor volt egy mázsa én meg jó ha 60kg, életem leghosszabb 8km -e volt. ...ja és nem volt foganatja, másnap is mentem motorozni ;). Ennyit a magyar rendőrökről.

    VálaszTörlés
  5. Science-fiction, legalábbis innen nézve, mert errefelé nem ez a divat.
    Bár asszem itthon se szoktak a közlekedésiek meg a közrendesek belenyúlni egymás munkájába, úgyhogy a rendőr arc nagyon korrekt volt.

    VálaszTörlés
  6. Bocs hogy nem teljesen ide illik, de az email cimedet nem tudom.
    Ugyan nem sikerult Veled talalkoznom vasarnap Paeroan, mikor Attilaekkal mentunk, pedig orultem volna ha sikerul, szoval ettol meg megkerdezhetem, hogy ismered-e a 1tonne-t Taranakiban? Gondolom igen, mert eddig barkinek emlitettem itt, hallott rola. Rovidre zarva a sok dumat a lenyeg, hogy megyek kocsival hozzajuk a het masodik feleben, es ha esetleg kellene Neked valami toluk, szivesen elhozom!

    VálaszTörlés