2012. május 17., csütörtök

Magyarország

Itt mindenki tudja már, úgyhogy akár el is mondhatom: hamarosan meghatározatlan időre visszaköltözöm Magyarországra. Ami érdekes, az az, hogy miközben megszültem az elhatározást, és egyre inkább meggyőződésemmé is vált, hirtelen olyan impulzusok érnek, amik mind ugyanabba az irányba mutatnak: szinte kirajzolták a sorsomat. (Volt ennek a mondatnak értelme...?)

Emlékeztek még erre? A minap megint hasonló flash-em volt.

Pár hete mutatta meg nekem Réka a YouTube-on a "sokan vagyunk celebrityk, és énekeljük a Magyarország című dalt"-klipet. Nem; nem ismertem. És most olyan sorrendben fogom elmesélni a megvilágosodást, ahogyan én éltem meg. Kicsit úgy, mint Guy Pierce a Memento-ban... :)

Szóval Réka mutatta a klipet. Akkor nem is különösebben érdekelt; ki nem szarja le, hogy egy maréknyi magát fontosnak képzelő bohóc "We are the World"-öt játszik, és ezzel zene-ipari tevékenységet végez?!?

Aztán néhány napra (hétre?) rá találtam egy blogot. Egy Melbourne-ben élő magyar csaj írja. Végigolvastam. Zseniálisan fogalmazza meg pontról-pontra azokat az érzéseket, amiket egy magyar kivándorló érez. Igen: ti aucklandi magyarok is egytől egyig! (Aki azt mondja, hogy nem, az magának hazudik, és sajnálom is érte...)

Aztán megint néhány napra rá belebotlottam a Magyarország-dal Tereskova-verziójába. Végigsírtam.

Gugliztam vagy egy órát, hogy kiderítsem, hogy akkor most melyik az eredeti, és ki írt át mit. Megtaláltam a Gesztis-Oláh Ibolyás verziót, meg a szövegeket. Aztán a cirkuszt, amit Tereskova rendezett az egész körül. Aztán a Tereskovás Fábry-showt.

Miközben kirajzolódott előttem, hogy mi zajlott le Megasztár- és Tereskova-Magyarország-ügyileg Magyarországon 2005-ben (amiről én már pont lemaradtam), azon gondolkodtam, hogy vajon kinek van igaza? És akkor ebből az egészből melyik darabka a művészet???

Ha engem kérdeznének, akkor azt mondanám, hogy ha nulláról indult volna, akkor Tereskova egyértelműen vinné a pálmát. Sajnos annyit nem láttam a folyamatból, hogy meg tudjam mondani, hogy vajon csak hype-ot akart -e generálni maga körül ezzel... Mindenesetre a csaj nagyon jól adja az ívet - bármit csinált, látszik rajta, hogy vannak eredeti elképzelései.
Gesztitől eleve a belem kifordul; az aktus, hogy a dalt megvásárolta a Cirque du Soleil-től eleve magáért beszél - teljesen függetlenül attól, hogy írt -e hozzá szöveget, meg hogy vannak -e előítéleteim, vagy sem.
Ibolya szerintem nem rossz - kár, hogy a szájába adták a kommersz verziót egy kommersz klippel.
A "sokhírességegyütténekliazújhimnuszértékűmeghatódalt" produkció meg nyilván a hetedik lenyúzott bőr...

A Tereskovás verziót újrahallgatva/nézve pedig még mindig gombóc van a torkomban. (Főleg ezzel az összevágott tájképes klippel - de ez valószínűleg kizárólag az emigránsokat megérintő súlyosbító körülmény...)

Száz szónak is egy a vége: költözöm. Mindazonáltal nem őrültem meg: én voltam az, aki több, mint 8 évvel ezelőtt tisztán látta, hogy a remény elveszett, és el kell menni. Mivel ez be is igazolódott, ezért tisztában vagyok vele, hogy túl sokáig nem fogok tudni maradni. Van további tervem is...

Stay tuned! (Feszültség-fokozó csend, és REKLÁM!!!)

20 megjegyzés:

  1. Ez most egy kicsit zavaros volt. Jól vagy? :-)
    Amúgy várunk vissza!

    -gaf

    VálaszTörlés
  2. Nahát! Gratulálok a döntéshez!! Tényleg kiváncsi vagyok arra, hogy otthon mit csinálsz majd és hogy sül majd el. Úgyhogy, I will stay tuned....(És köszi a linket! Éppen néztem, hogy miért nézték meg ilyen sokan Új-Zélandról a blogomat. El sem tudtam képzelni. Mostmár megvan!)

    VálaszTörlés
  3. Nem baj; nem ez az első ilyen... :) Az a lényeg, hogy én látom, hogy áll össze az egész... :)

    Amúgy köszi! Jobban vagyok, amióta a döntés megszületett. Pedig még nem történt semmi azon kívül, hogy most egy csomó melót vettem ezzel a nyakamba...

    Mindegy; a lábam már kezd használhatóvá válni, és ez már több pozitívum, mint ami az elmúlt másfél évben összesen történt velem...

    VálaszTörlés
  4. SMG: ezek szerint nekem is van most forgalmam? Akkor nem csak a felhőbe írok... :)

    VálaszTörlés
  5. " azokat az érzéseket, amiket egy magyar kivándorló érez. Igen: ti aucklandi magyarok is egytől egyig!"

    hát egy faszt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen; pont erre gondoltam...

      Törlés
    2. nyugodtan törődj bele, hogy vannak akik másképp gondolják. meg ne tudjad jobban.

      Törlés
    3. Itt nem arról volt szó, hogy ki hogyan gondolja. ÉRZÉSEKET írtam odafent. A melboure-i csaj is arról ír. Az, hogy "hát egy faszt", mint hozzászólás sem az összeszedett gondolkodás tipikus terméke...

      Egyébként le mertem volna fogadni, hogy te leszel az, akinek elsül erre az agya. Csak abban nem voltam biztos, hogy trollkodásig viszed.

      Nem tudom jobban. Mindenki saját magának tudja jobban. Én csak láttam már elég kivándorlót, meg az emberi természetet ismerem annyira, hogy tudjam: aki itt a legnagyobb hanggal fikázza Magyarországot, vagy a legjobban próbálja letagadni, hogy szenved, az kínlódik a leginkább a kivándorlási tünetektől. Olyan nincs, aki nem szenved. Gondolkodni azon lehet, hogy mi jár a legkevesebb szenvedéssel. Itt mindenki egyformán gondolta, máskülönben nem lennénk itt.

      Törlés
    4. En voltam az elso, csak nem vittem trollkodasig :-)

      Törlés
  6. Jó kis ország ez van jó kaja, pia, csajok most hogy klerikálfasiszta diktatúra van nem is unatkozunk. A jobbos disznók rendszeres pogromokat rendeznek, amitől minden jó érzésű embernek felfordul a gyomra, a nyilas író hamvait a kormány segítságável csempésztük romániába.. Szóval elvagyunk itt faszán, nem unatkozunk.
    Arany életed lesz itten te ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre azért nem válaszolok semmit, mert tudom hogy te nem provokációnak szántad.

      Ha találkozunk, akkor beszélhetünk róla, bár az ilyesminek meg fogom próbálni az elejét venni, ha hazaérek. Mindenki, aki velem politizálni akar, az fel kell, hogy szerelkezzen tüzes vasakkal. Nem szeretném ugyanis, ha ezzel szennyeznék a közérzetemet, ezért az ilyen irányú próbálkozásokat le fogom pattintani.

      Csak a Gábort sajnálom, mert tudom, hogy neki már az is fáj, ha van bármi, amit más tud jobban.

      Törlés
  7. a lényeg hogy itt nem leszel ingerszegény környezetben erre gondoltam,
    egyébként jómagam sem foglalkozom politikiával, de itt néha a dolgok szembe jönnek olyan durván hogy nem tudsz mellette elmenni
    mi itt tényleg nem untkozunk, van élet :)

    VálaszTörlés
  8. ne fárasszál már

    1, nem fikáztam Mo-t annak ellenére, hogy én spec nem akarok ott élni. Ahogy te sem, bár valószínűúleg más okból.

    2. te azt írod, hgoy mindenki szenved. ez nem érzés, hanem kategorikus kijelentés, ami nem felel meg a valóságnak, én saját magamon kívül még számos nz-i mahgyar ismerek aki nem szenved.

    3. nem tudod jobban nálam, hogy mit érzek v. gondolok. nem csak te nem, más se.

    4. jó utat, remélem minden úgy fog sikerülni, ahogy szeretnéd

    VálaszTörlés
  9. Szia, egyike vagyok 7 ev utan hazatelepult magyaroknak, es sokadikja(?), akik megbantak, es mennenek vissza!! Te azert gyere haza, de ne vagj el szalakat magad utan!!

    CHEERS!

    VálaszTörlés
  10. en is hasonloan ereztem, tettem, 7 ev utan, megbantam, ez itt egy FOS!!!

    Jotanacs: gyere, de ne vagj el minden szalat, es 1 even belul mar itt sem leszel! Chhers!

    VálaszTörlés
  11. Ha mennél, akkor miért nem mész?

    Köszi a jótanácsot. Nem szoktam átgondolatlanul, hirtelen felindulásból visszavonhatatlan döntéseket hozni. (Még akkor sem, ha kívülről úgy látszik, mintha...)

    Az elmúlt hetekben azon gondolkodtam, hogy vajon mit kellett volna másképp csinálnom ahhoz, hogy megússzam a szopóálarcot, ami úgy tűnik, hogy most már elég régóta tapad a fejemhez. Rájöttem, hogy semmit. Sőt: egész életemre vonatkozóan nem tudok olyan jelentős dolgot mondani, amit ha megint a döntés előtt lennék, most másképpen csinálnék. (Na jó; talán egyet. Talán...)

    Jól esett erre rájönni. Az egyetlen megbánásra érdemes tény az az, hogy gyorsabban is meg lehetett volna húzni ugyanezeket a lépéseket.

    Egyébként jelen állás szerint október közepén már Londonban leszek.

    VálaszTörlés
  12. ...pedig ha valaki nekem fél éve ezt jósolja ki a tenyeremből, akkor körberöhögöm... :)

    VálaszTörlés