2010. április 10., szombat

Belecsaptam a lecsóba

Meglehetősen benzingőzösnek indult ez a hétvégém. Az említett TradeMe-zés után még megnéztem este a "Cars" Walt Disney-t; aztán majdnem a teljes mai napot tesztvezetésre áldoztam.

Délelőtt végre kipróbáltam egy Harley-t (erről majd a következő posztban, hogy fokozzam a feszültséget...), aztán lementem Tuakauba megnézni egy autót; hátha megveszem (tudom: hülye vagyok...).

Nem; nem sportkocsi volt. Rájöttem, hogy azért nem szarom én a pénzt! Egy öreg Ford Falcont néztem ki. Meg tudom magyarázni, tisztelt bíróság...! Lehettem vagy két éves, amikor a szomszédunkba költöztek Goláczék. Volgájuk volt... Szerintem az M24-esnél szebb autót még Amerika sem produkált; a 60-as évektől odaát elfelejtettek fenséges formát tervezni (illetve vonalzóval soha nem is tudtak; az Impalát inkább hagyjuk...).



Ez pont akkortájt történt, amikor nekünk az építkezés miatt éppen el kellett adnunk a Zsigulit, ami egyébként először nekünk volt a telepen. (Hófehér; pepita műbőr kormány-borítással. Igen: akkor még mi voltunk a burzsujok...) Állítólag én már a Zsigában is mindig felriadtam álmomból, ha a pirosnál meg kellett állni. Erre nem emlékszem; arra viszont igen, hogy órákat tudtam eltölteni a Volga kormánya mögött, aminek kábé a közepéig ért a fejem búbja. Jóhogy elvarázsolt a hajó: elfáradtam, mire körbefutottam... Na akkor még csak tudat alatt, de elhatároztam, hogy egyszer nekem is kell egy ilyen.

Miután a múltkor a Csanádnak megvettük azt a hodályt, azóta egyre gyakrabban jut eszembe a Volga ("Csak úgy törnek a felszínre a gyerekkori emlékek!"), és bassza a csőrömet a gondolat, hogy 1600 dollárom nekem is volna egy ilyesmire.

Fellapoztam hát a TradeMe-t, és pont volt fenn egy manuális váltós Falcon:



2300-ra tartja a srác, aki árulja. Felhívtam, és elmentem megnézni. (Azóta már küldött egy SMS-t, hogy 2100-ért odaadná...) Ja! Ezt Európában nem árulják, ezért elmondom, hogy sor 6-os 3.9 literes motor van benne hosszában, tehát hátsó-kerekes. Nagyjából annyit fogyaszt, mint egy Volga... :) Ebben a példányban 270 ezer km van, tehát éppen be van járatva. :) Régebben már próbáltam egy ilyet, és akkor nagyon tetszett. A motorházba viszont csak most néztem bele. Alig hittem a szememnek: ott van a motor, mellette pedig szerényen meghúzódik a főfékhenger a szervóval. Ennyi! Semmi ismeretlen rendeltetésű szögletes, kerek, lyukacsos, tömör hogyishíjják, amibe kábelek, és vákuumcsövek mennek ki-be, és amivel a Hondám motorja melletti (nem túl tágas) tér tele volt baszva. Itt meg volt egy motor, és mellette mindkét oldalon akkora hely, ahová egy-egy észak-koreait befektetve simán ki lehetett volna őket csempészni az országból... Ennek az autónak az erénye egyben a hátránya is: a felszereltsége a Volgáéval vetekszik - még egy csoffadt elektromos ablakemelő sem volt benne (amit mondjuk én a világ legnagyobb faszságának tartok, de azért mégis...). És pont ezért nem fogom megvenni: amíg a Csanád kocsijában ülve érzem, hogy körülvesz az anyaméh, addig ez egyszerűen egy autó, amivel a tuakau-i jómunkásemberek reggelente elmennek tetőt szögelni.

Ja: és ne felejtsük el azt sem, hogy ennyi pénzt én autóért még egyetlen kontinensen sem adtam...

Egyébként azóta rájöttem, hogy igazából mindegy milyen autót veszek, mert idővel mindegyiket megunja az ember. Elhatároztam hát, hogy nézek egy olyan kisautót, amire tulajdonképpen szükségem van: egy kis értéktelen bevásárló-kocsit, hogy ne kelljen mindig a kisbuszt mozgatni, ha át kell mennem a szomszédba. A vételárát szándékosan úgy határoztam meg, hogy az "Undie 500"-en is tudjak vele indulni, ha arra lesz szükség :)

Sajnos a TradeMe autó-ár szűrőjét nem tudom alacsonyabbra limitálni, mint 2000 dollár (érthetetlen, hogy mire kapják a pénzüket ezek a nyikhaj web-fejlesztők), de majd megoldom valahogy... Látszik, hogy jóléti társadalomban élünk itten, ha még erre sincs igény!

A következő posztban Harley-teszt! Stay tuned!

2 megjegyzés:

  1. Az elektromos ablak fontos, a memorias, elektromosan allithato ules meg kotelezo! Nem beszelve a motorosan allirhato es behajthato tukrokrol!

    VálaszTörlés
  2. Neked nem Volvód van véletlenül? :)

    VálaszTörlés