2020. december 26., szombat

Kiskarácsony

Na! Már-már háborús körülmények uralkodnak itt Szürkeországban, Európa vírus-inkubátorában - de már fél lábbal az Unión kívül. Gondoltam keyboardot ragadok, és nyomok valami gyors-jelentést.

Mindenki tudja, de azért leírok egy pár dolgot, hogy dokumentálva legyen itt az utókor számára. (Meg aztán nem utolsó sorban azért, hogy később visszaolvasva jókat röhögjünk rajta...)

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy állítólag szeptemberben Borisznak megemlítették brit tudósok, hogy a kornavírus egy új, kb. 70%-kal virulenssebb mutációja ütötte fel a fejét itt Kent és Surrey környékén. Gondolom a színfalak mögött izzadva feszült lobbi lobbinak, mivel végül a kormány úgy döntött, hogy megtartja magának az információt (a művelt francia azt mondja erre, hogy "duly noted"...) Az elképzelés az volt, hogy karácsonyig már csak egy kis idő van hátra, úgyhogy addig felesleges ebből cirkuszt csinálni...

Sajnos a brit kormány nem matematikusokból, és mérnökökből áll (a brit sem...), akik amúgy ismernék az exponenciális függvény azon kellemetlen tulajdonságát, hogy kurva gyorsan emelkedik. Sőt: valószínűleg pókeres sincs közöttük, mert egy gyenge közepes Texas Hold'em hobbista is tisztában van vele, hogy egy közép-szar handet nem érdemes a riverig tartogatni, mert csúnyán pofára lehet esni vele. Ennek ellenére Borisz és csapata úgy döntött, hogy slow play-elik a lapjukat, és hogy, hogy nem, a vírus lemákolta őket karácsony előtt néhány nappal. (Lásd a grafikont.)


Erre gyorsan bevezettek egy addig nem létező, NÉGYES vírus-készültségi szintet, ami röviden azt jelenti, hogy mindenki maradjon a picsáján, és még karácsonykor se menjen haza családot látogatni (meg egyébként sehova máshova), majd dolgukat jól végezvén hátradőltek. A bejelentésre egy maréknyi EU-s ország rögtön lezárta a légterét a brit utasszállító gépek előtt, úgyhogy a karácsonyra hazautazni vágyó tömeg az új vészhelyzet érvénybe lépése előtti napon kis túlzással egymást taposta a londoni nemzetközi vasúti pályaudvarokon. Franciaországnak több sem kellett, és bezárta a vasúti-vízi menekülő útvonalakat is, mire 2 nap alatt nyilván több ezer kifelé tartó kamion is feltorlódott az innenső oldalon.

Azóta ugyan Franciaország bejelentette, hogy a 3 napnál frissebb negatív teszttel rendelkező személyeket beengedi az országba, de a sebtiben szögesdrótos lágerbe terelt 5000 kamionsofőr ezt már nem fogadta kitörő ovációval... (a közeli manstoni reptérre zárták be a szerencsétleneket)


Innentől most a magyar kamionosok helyzetéről tudok egyet s mást, mert a Facebookon probléma-megoldó csoport született a Waberer's magyarországi képviselői, a kamionsofőrei, és az angliai magyarok - élükön motorosok - segítségével. Első kézből jut el hozzám a breaking news, mert motoros cimbim, Batman, fekete VFR-jével a megmentő lovagok első hullámában volt: Szundinak és a Lókötő Józsinak már szenteste ételt-italt adott a kezébe. Egy taktáskányi cucc nem sok, de volt olyan motoros is, aki inzulinért ment, és telefonon szinkron-tolmácsolt a gyógyszertár és egy magyar kamionsofőr között... Azért is komoly eredmény ez, mert a helyi kivezényelt rendőrök vérmérséklettől függően vagy baszogatják-akadályozzák őket, vagy szemet hunynak az akció fölött... A jardok (és most már a katonaság) kivezénylésén kívül a kormányzatnak mindössze némi nyilvános picsogásra futotta: állítólag "a brit közlekedésügyi államtitkár – alig burkoltan bírálva a francia előírást – csütörtök délután arról számolt be, hogy az addig elvégzett 2367 tesztből mindössze 3 lett pozitív." - mindezt Twitteren, bazmeg.


Ezalatt a magyar kamionos társadalom a Waberer's-szel az élén - és helyenként a lengyel kollegákkal is karöltve - az angliai magyarok önkéntes adományaiból, és segítségével - Facebook-on koordinálva szabályos ellátási láncot állított fel. Azóta a környéken már általuk szervezett ideiglenes konyha is működik, ahol meleg ételt készítenek. Néhány magyar kamionos már szenteste töltött káposztát talált a nyerges ajtaja alatt. Egy csapat lengyel sofőr átvágta a drótkerítést, hogy a GPS-koordinátákra érkező motorosok-autósok be tudják adni az ellátmányt. A kivezényelt rendőrök hivatalosan blokád alá vonták a környéket, tehát nem magától értetődő a segítő szállítmányok célba juttatása. Voltak, akik az M20-as autópálya felüljárójáról dobták a csomagot az alul várakozó kamionosoknak.

Hát így megy ez ma itt a ködös Albionban. Mindezek fényében újra felvetődik bennem a kérdés: tényleg kell nekünk kormány, meg politikus, ha van Internet?

2 megjegyzés:

  1. Szia Joco!

    Koszi az erdekes beszamolot, de magadrol is irhatna azert;-)


    Kellemes Karacsonyi Unnepeket es BUEK!

    Sicher

    VálaszTörlés
  2. Hali Sicher!

    Köszi; viszont! Most ugye nem nagyon történik senkivel semmi... Én sem vagyok kivétel. Az elmúlt 2-3 hónapban takarék-lángon voltam. Még nyaralgatni sem tudok.

    Ja, annyi van, hogy közben megkaptam az állampolgárságot.

    VálaszTörlés