2014. december 14., vasárnap

Freelancer

Úgy látom, hogy még mindig van néhány megszállott, aki benéz ide néhanap, úgyhogy gondoltam, írok pár sort.

Az elmúlt negyed évem nagyjából arról szólt, hogy kiderüljön: vajon sikerül -e a londoni szerződéses IT-s yuppie-k kiváltságos csoportját rejtő, "Tejjel-Mézzel Folyó Kánaán"-feliratú ajtón behatolnom.

Nem szeretek elkiabálni semmit (sőt: általában ha valami kivételesen nagyszerű dolog történik velem, akkor is inkább először körülnézek, hogy hol van az átbaszás, meg a kandi-kamera...), de nagyon úgy tűnik, hogy igen.

A múltkor ugye ott hagytam abba, hogy az előző munkáltatómnál megtették azt a szívességet, hogy semmibe vettek (nem csak engem, csak én erre érzékeny vagyok...). Így gyakorlatilag rossz szájíz nélkül tudtam felállni az asztaltól, és megalapítani a JOCO Software-t. Három hétig voltam munka nélkül, mivel a lehető legkedvezőbb időpontot választottam a lépésre (az uborka-szezon utáni "húzzunk-bele"-pediódust, amikor mindenki embert keres, akinek kell).

Rövid, de annál stresszesebb cigánykodást követően (két cég ajánlata közül majdnem valagra estem, és bár a sztori megérdemelne egy külön posztot, sajnos most ezt kihagyom...) sikeres startot vett a szabadúszó-karierrem.

A cég, akinek dolgozom, igen komolynak tűnik. Nyilván senkit nem fog érdekelni, de a Salesforce mellett egy csomó zsír-új (a későbbi állás-keresésben komoly adunak számító) technológiát használunk (aminek az egyik fele használható, a másik meg nem - ahogyan az lenni szokott). Amit eddig láttam, azok alapján a menedzsment is nagyon profi. Ennek megfelelően a fejlesztési projektek nem kapkodnak, meg taknyolnak. Ez ugyan nekem egy kicsit gyanús (itt nyilván valami tévedés lesz, vagy csak a mi projektünkre igaz ez, vagy csak átmeneti állapot).

A lényeg, hogy otthonról 23 perc biciklizésnyire (7 km), ebben a viszonylag stressz-mentes környezetben változatos munkát végezve, és piacképes tudást elsajátítva valami egészen szemérmetlenül magas összeget számlázok.

Nem titok, hogy a tervünk eredetileg az volt, hogy januárban költözünk Aucklandbe. Az új fejlemények (egy hete derült ki, hogy meg is hosszabbítanak - egyelőre újabb 3 hónapra) viszont alaposan átírták a forgatókönyvet: bármennyire is rühellem ezt az országot (lehet, hogy csak a várost, de a hétköznapi életben a kettő között nekem nincs különbség), most az a helyzet állt elő, hogy ennyi zsetont képtelen vagyok az asztalon hagyni...

Tisztában vagyok a zélandi ingatlan-piaci trenddel (mivel Kína éppen kilóra felvásárolja az országot, ezért undorítóan elszaladtak a ház-árak Aucklandben). Az is megvan, hogy Zélandon még IT-s fizetéssel sem lehet utolérni az árakat. Most viszont úgy tűnik, hogy ITT adódik egy lehetőség. Nyilvánvaló, hogy semmi sem tart örökké (ergo nem fogok részletre X6-ost venni...) A körülmények azt diktálják, hogy egyelőre nem szállhatok ki.

Egy év múlva meglátjuk...

9 megjegyzés:

  1. :D

    Nem, de azért megcsapott a hedonizmus szele: vettem egy akksit a Lexusba, és nem a bontóból...

    VálaszTörlés
  2. Volt egy beszélgetésünk arról, hogy miért nem érdemes házat venni - én még emlékszem rá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem emlékszel, mert akkor tudnád, hogy mit mondtam rá.

      Törlés
    2. Szerintem nem tévedek, ha azt mondom, hogy érzek némi "Én megmondtam!"-felhangot itt.

      Az én véleményem MÉG MINDIG az, hogy nem mindig, minden körülmények közt érvényes az, hogy "érdemes házat venni". Őszintén szólva már halálosan unom, hogy engem mindig, mindenki, minden kibaszott földrészen meg akar győzni arról, hogy namostittrögtön házat kell venni, mert különben...

      Ha fogékony lennék ezekre a hangokra, akkor valószínűleg még így majd' negyven évesen is Magyarországon élnék, és szarér-húgyér rokkantra dolgozva magamat nyögnék valami 20-25 évre felvett hitelt.

      Ha találkozunk még, akkor megint beszélgethetünk erről, de addig is mindenki akkor vegyen olyan házat, amikor, és amilyet Ő akar...

      Törlés
  3. Hali Jocó!

    Tudom hogy nem ez a kedvenc témád, de csak felsorolás szinten majd megemlítenéd az emlegetett "csomó zsír-új technológiát"?

    Köszi:
    Sicher

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főleg AWS: RDS, EC2, és SWF. (Az első kettő ugyan programozási szempontból semmi új, de az Amazon ugye jön fel, mint a talajvíz, tehát ha benne van a CV-mben, az pár év múlva nem fog ártani.)

      A SWF meg ha jól tudom van vagy 2 éves. Emiatt pedig most megint visszacsöppentem a Java-ba. (ahol nekem már majdnem minden új...)

      Cloud-témában meg használunk még Informatica-t. Na az egy akkora rakás szar, hogy mindenki nekem bassza oda, ha meg kell csinálni benne valamit, mert én már hegesztettem vele az előző cégemnél is valamicskét. De gondolom, hogy 3-4 év múlva már az is használható lesz...

      Törlés
    2. Ja, meg dolgozunk Groovy/Grails-szel is. Ez nem tudom, hogy merre tart, vagy mekkora jövője van, de biztos nem baj, ha megtanulom.

      Törlés